Wanneer je kind verdrietig uit school komt...

“Wat ben jij een kleuter!”

“Jij hebt lelijke kleren aan!”
“Wat ben jij een raar kind!”
“Jij mag niet meedoen!”
 
Je kind heeft dergelijke opmerkingen naar zijn of haar hoofd geslingerd gekregen en voelt zich daar flink rot onder. Herkenbaar?
 
Vooral vanaf een jaar of 8 begint het pesterige getouwtrek onder kinderen. Ze zijn hun sociale rol aan het ontdekken en leren door interactie met elkaar over:
 
- je eigen plek innemen
- erbij horen
- voor jezelf staan en opkomen
- de balans vinden tussen nemen en geven
- jezelf (durven) zijn/blijven
 
Wat een kind van binnen denkt en voelt, weerspiegelt in de mensen/dingen/situaties om hem of haar heen. Dat maakt hoe hij of zij de wereld ziet. In werkelijkheid zegt wat hij of zij van iemand anders vindt, iets over het kind zelf. Dit heet PROJECTIE!
 
Wanneer dit gebeurt, verlegt het kind zijn of haar eigen innerlijke vervelende gevoelens naar het andere kind en hoeft het zelf niet aan te gaan. Het andere kind maakt hij of zij daarmee (on)bewust kleiner om zich zelf groter te voelen.
 
Dit verdooft even het stomme gevoel van binnen, maar is nooit de werkelijk behoefte van een kind. Achter het gedrag aan de buitenkant zit de diepe behoefte aan erkenning. Gezien, gehoord en begrepen worden. Er mogen zijn zoals hij of zij werkelijk is.
 
Maar ja, leg je kind maar eens uit dat het niet enkel aan hem of haar ligt als er iets lelijks is gezegd. Dat het andere kind zich wellicht net zo rot voelt. Het is in het moment gewoon stom vervelend als iemand een rotopmerking maakt en het maakt je kind boos en verdrietig!
 
Je zoon of dochter zou daar graag beter mee om willen leren gaan, maar hoe dan? Wat kun je daar dan mee?
 
Ik heb een lijstje gemaakt met oordelende opmerkingen die ik zelf als kwetsbaar basisschoolmeisje te horen kreeg. Ik heb ze omgebogen naar mijn persoonlijke talenten (zie foto). Dit is wat mij nu bewust sterk maakt als kindercoach!
 
Op deze creatieve manier laat ik kinderen ervaren dat er altijd een manier is om het mooie in zichzelf te zien. Ik vertel dan dat wat de ander op hen projecteert, grotendeels van de ander is en dat:
 
“je het stukje van de ander dat wel bij jou hoort, mag ombuigen naar jouw talent en jouw kracht. Dit mag je dankbaar in ontvangst nemen! Het maakt jou jou en daar mag je trots op zijn!”
 
--> Kan jouw kind wel een boost gebruiken als het gaat om veerkracht, weerbaarheid, sociale vaardigheid, zelfvertrouwen en zelfbewustzijn?
 
Je kunt een ontmoetingsgesprek met me aanvragen om samen te onderzoeken of ik iets voor je kind kan betekenen. Je mag me ook altijd bellen voor een gratis en vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek.
 
Wie weet tot snel!
 
Simone van Halsema
Kind in Kracht coaching
 

« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.