De oorsprong van mijn passie voor kindercoaching

Fijngevoelig kind

Mijn passie voor het vak kindercoaching heeft uiteraard een oorsprong. Ik ben van jongs af aan al betrokken geweest bij wat de mensen om me heen emotioneerde: fijne of minder fijne emoties, ik vond het interessant wat er voor zorgde dat mensen zich zo voelden en hoe het dan verder ging. Ik was heel fijn gevoelig en zorgde graag voor een fijne sfeer. Ik genoot van ontspannen en opladen in de natuur. Ik verraste mensen graag met een zelfgemaakt creatief knutsel. Ik vond het fantastisch om te leren koken. Ook wilde ik graag helpen als er ergens iets mis dreigde te gaan, zoals een ruzietje helpen oplossen. Groepsdynamiek heeft me altijd enorm geboeid. Zoveel verschillende mensen die op zoveel manieren met elkaar omgaan. Als we allemaal uitgaan van liefde, vertrouwen en innerlijke kracht en ruimte maken voor ons zelf en elkaar, dan kan daar zoveel moois uit ontstaan!

 

Kwetsbaar

Echter kreeg mijn naïeve, onbezonnen ik een klap in het gezicht en heb ik die groepsdynamiek aan den lijve heb ondervonden: door een rugtas met persoonlijke zorgen was ik een kwetsbaar meisje en uitstekend doelwit voor pesterijen. Ik weet nog hoe het begon: ik antwoordde als 8-jarige met volle overtuiging "JA" op de vraag van een klasgenootje in groep 5 of ik nog in Sinterklaas geloofde. Vervolgens werd ik jaar na jaar in elkaar geslagen, buiten gesloten, uitgelachen, uitgescholden en misbruikt. Ik zocht mijn vertrouwen bij de juffen en meesters, die antwoordden met "je zult er wel om gevraagd hebben" of "met jou wordt het toch nooit wat". Dan was de kous af.

 

Vertrouwen?

Ik was keer op keer overweldigd en mijn vertrouwen in de goedheid van mensen zakte meer en meer weg. Net als het vertrouwen in mezelf. Ik gaf mezelf de schuld, werd bang om te falen en durfde niet meer te leven vanuit mijn eigen kracht. Ik werd een ster in overdenken: alles rationaliseren hielp mij de moeilijkheden te overleven. Ook dit werd vaak met een negatieve intonatie veroordeeld:

 

- Jij weet het altijd beter!
- Wat ben jij ingewikkeld!
- Wat ben jij toch serieus!
- Waarom heb jij altijd gelijk?
- Jij moet advocaat worden, je hebt overal een antwoord op!

 

Verstopt

Uitspraken van andere mensen over mij: een naïef, lief, warm, sociaal, creatief, intelligent meisje die altijd uit ging van vertrouwen en de goedheid in mensen. Een meisje die keer op keer keihard schrok van alle narigheden en zichzelf daardoor steeds meer verstopte. Die toen nog nietsvermoedend interpreteerde dat zij zelf iets verkeerds deed, want waarom zouden mensen anders zo lelijk doen over haar goede bedoelingen?

 

Spiegel

Nu weet ik dat ik toen al (onbewust) de gave had om mensen te spiegelen: "Jij kijkt mensen recht in hun ziel!". Met mijn pure manier van ZIJN raakte ik mensen en liet ze wankelen, zelfs volwassenen. Mensen die er niet aan toe waren om naar binnen te kijken en zichzelf te ontwikkelen, wat ze projecteerden op mij. Hoe jong ik ook was, leeftijd maakte geen verschil.

 

Mijn vuurtje, mijn kracht

Ik geloofde in ruimte voor iedereen om zijn of haar eigen unieke ik te zijn en te delen in harmonie, maar ik verstopte mezelf. Dat heb ik een flinke tijd volgehouden. Angst was een slechte raadgever, maar wel een veilige weg. Rationele keuzes die daarop volgden leidden me niet tot wat mijn passie aanwakkerde. Wat dat stukje in mij door alles heen wel aanraakte was het cultureel vrijwilligerswerk met kinderen dat ik jaren geleden deed. Daar ben ik nietsvermoedend ingerold en daar werd het vuurtje in mij weer in vlam gezet! Ik kon daarna de tijd waarin ik mezelf verstopte doorleven. De vorming tot kindercoach heeft me weer terug gebracht bij mijn ware ik. Nu weet ik:

 

- Ik weet het niet beter, ik ben niet ingewikkeld --> ik luister oprecht, ga uit van vertrouwen en eigen kracht, denk zorgvuldig na, belicht alle kanten, geef ruimte, bewaak grenzen, spiegel liefdevol en raak daarmee vaak een kern!

 

- Ik heb "overal" een antwoord op, omdat ik altijd uit ga van mogelijkheden! Ik geloof niet in adviezen, want dat zegt iets over mij. Ik geloof in jouw innerlijke kracht en heb mijn persoonlijke drive om jou daarin te spiegelen en verder te helpen, omdat er voor iedereen een plekje op de wereld is om jezelf te zijn en te doen waar jouw hart sneller van gaat kloppen! En daar ben ik serieus in! 😉

 

Jouw uitdaging!

De reflectie van jezelf die je spiegelt in de ander daagt je uit om jezelf verder te ontwikkelen. Om oude pijn te doorleven en ruimte te maken voor een nieuw stukje van jezelf. Pak die kans en leef de beste versie van jezelf! ❤️


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Gerry Driessen
2 jaar geleden

Wat heb je open over jezelf geschreven.Ik wens je veel succes met hetgeen je voor ogen hebt.Groetjes Gerry.

Simone van Halsema
2 jaar geleden

Dankjewel Gerry!