Als jij iets in beweging zet, beweegt je omgeving met je mee

De elektrische bol is favoriet bij kinderen. Ze vinden het magisch hoe zij zelf de elektrische lijnen kunnen sturen. Toch blijven ze in verbinding met elkaar. Hoe zit dat nou precies?

 

Van de week had ik twee kinderen tegelijk in de praktijk die me allebei vroegen wat ze konden doen om meer zelf (!) te kunnen doen. Het moest zo zijn dat dit meisje van 11 en deze jongen van 7 er tegelijk waren. Ze vonden zoveel herkenning bij elkaar! Ik pakte de bol en vertelde ze het volgende:

 

"Deze glazen bol laat je zien dat iedereen in een systeem (gezin, familie, school, clubje, de wereld om je heen...) in verbinding staat met elkaar. Dat iedereen daar zijn of haar eigen plek heeft, ieder op zijn of haar eigen unieke manier. Dat is oké, zo lang het voor iedereen goed voelt.

Zoals een kind van baby naar peuter naar kleuter naar kind steeds groter wordt, zo groeit en ontwikkelt een systeem ook met elkaar. Papa en mama ontwikkelen met je mee als jij groter wordt. De juf of meester van groep 7 leert je iets anders dan de juf of meester van groep 3. En met de kindjes van kleutergym had je een andere verhouding dan met de kinderen die nu bij je op musicalles of voetbal zitten. Ontwikkelen is fijn, dat geeft ons leven zin!

Als je groter wordt, ben je soms ineens toe aan een nieuwe stap. Dan heb je wat anders nodig dan daarvoor. Misschien merken de mensen om je heen dat niet altijd gelijk. Dan is het aan jou om te laten merken dat je weer een stap gegroeid bent en dat je daarvoor jouw ruimte in wil nemen. Als er één iemand in het systeem iets verandert (en dat kun jij zijn!), beweegt je omgeving met je mee!"

 

Adembenemend gingen ze op in het spel van geven en nemen. Ontdekten ze spelenderwijs dat ze van zich mogen laten horen als ze graag iets willen veranderen dat niet fijn (meer) voelt, want dat ze daarmee hun omgeving in beweging krijgen. Zo ontwikkelt een systeem weer een stapje verder.

 

#kindercoaching #kinderen #zelfbewustzijn #zelfinzicht #zelfvertrouwen #zelfkennis #gedachtenkracht #groeimindset #systemischcoachen #inverbinding #eigenkeuze #eigenwaarde

Kindercoach Huissen. Systemisch coachen. www.kikcoaching.com

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.